W arktycznym śniegu kryją się zabójcze grzyby

20 czerwca 2011, 12:11

Obfite i wydłużające się opady śniegu w Arktyce mogą doprowadzić do powstania warunków sprzyjających szybkiemu rozwojowi grzybów, które doprowadzą do obumarcia tutejszych roślin (Nature Climate Change).



Dzięki reagującym ojcom młode są silniejsze

2 października 2017, 17:29

Dobrzy ojcowie sprawiają, że dzieci są silniejsze i zdrowsze. Przynajmniej u uistiti białouchych.


Iluzja opuszczania ciała = niestabilność płata skroniowego?

12 lipca 2011, 10:57

Doświadczenie przebywania poza ciałem dość często występuje u osób zdrowych. O zjawisku tym jednak niewiele wiadomo. Nowe studium doktora Jasona Braithwaite'a z Uniwersytetu w Birmingham uchyliło nieco rąbka tajemnicy, wskazując na związki z niestabilnością neuroelektryczną w obrębie płata skroniowego i na błędy w reprezentacji ciała.


Wyraźny wzrost stężenia glifosatu po wprowadzeniu genetycznie modyfikowanej żywności

25 października 2017, 11:16

W ciągu ostatnich dwóch dekad w organizmach ludzi wyraźnie wzrósł poziom glifosatu, kontrowersyjnego związku chemicznego obecnego w preparacie Roundup firmy Monsanto. Wzrost zauważalny jest od roku 1994, w którym to na terenie USA dopuszczono do upraw genetycznie modyfikowane rośliny odporne na działanie glifosatu.


Strachliwi przez brak enzymu

11 sierpnia 2011, 11:10

Boisz się wszystkiego? Uciekasz, słysząc najmniejszy hałas? Być może dzieje się tak z powodu niedoboru enzymu – oksydazy monoaminowej A (MAO-A).


Im więcej kwasu linolowego, tym niższe CRP

14 listopada 2017, 11:08

Im wyższy poziom kwasu linolowego w surowicy krwi, tym niższe stężenie białka C-reaktywnego (CRP).


Duplikacja genu powoduje niedowagę

2 września 2011, 09:38

Trzy kopie pewnych genów z chromosomu 16. zapewniają smukłość, którą można bez przesady porównać do rozmiaru zero. Naukowcy sądzą, że otyłość i niedowaga to dwie strony tego samego medalu i stanowią skutek, jak to określają, dawki genów w obszarze 16p11.2.


Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu

5 grudnia 2017, 06:12

Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.


Gniazdo to nie instynkt, ale skutek nauki

26 września 2011, 09:33

Budowanie gniazd nie jest instynktowne. Ptaki muszą się go nauczyć. Do takiego wniosku doszli ornitolodzy z Uniwersytetów w Edynburgu i Glasgow oraz University of St Andrews, analizując zachowanie samców wikłacza maskowego (Ploceus velatus) z Botswany podczas budowania w sezonie lęgowym gniazd z trawy.


Wielomateriałowe biodrukowanie kropla na kropli

27 grudnia 2017, 16:29

Japońscy naukowcy opracowali nowy rodzaj tuszu do drukowania narządów. Wykorzystali do tego enzym - peroksydazę chrzanową (ang. horseradish peroxidase, HRP).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy